Sunday, 25 November 2012

merepek di pg buta

jam kt komfuter saya ni dah kul 2.58am.. ape bikin? sedang mengedit wat kali terakhir keje2 cari mkn sebelum sy submitt kpd mereka yg bertanggungjawab..

td boss suami jemput makan2 ptg kt umah beliau..mkn doyan.. pehtu balik dpt lg doyan.. syukur.. sbb hamba Allah yg mengharap sy salam tgk muka ke hape tu nan ado.. sbb ni ala2 perkumpulan unit.. makcik tu unit sebelah.. tp bwh satu bumbung lain level jer..

borak2 tu.. wife instructor suami tanye..
"kalau belajar tinggi2..dok umah wat pe.. rugilaaa... " sebelum tu dia tanya saya..tak penat ke belajar lagi dan lg.. benarnye saya xde jwpn tntg penat..sbb x bljr pon sy rasa penat jugak.. cuma study, mmg penat otak.. lagi2 saya ni ibu.. ibu yg suami selalu takde.. org lelaki kalau study xde hal.. balik keje/kelas.. isteri da msk.. makan.. baring2.. anak nangis2 isteri ade.. tp kalau mcm sy.. time management is very important.. tp saya fleksibel je.. santai~

jwpn sy kpd soalan di atasa td..
"ermmm .. i have no answer.. dan again sy ckp.. we plan.. doa.. usaha then tawakkal jer.. tak berani nk ckp target beriya.. it depends.." tp saya tak ambik hati dgn kakak tu banding dgn wife skot hubby aritu yg sgt sinis.. kakak ni tanye mcm die bebetui kompius..huhuhu

buat ms skrg.. fokus sy nk bg ameenah adik.. and study.. study pon pelan-pelan jer.. keje? mmg x pikir. some offer terpaksa di tolak sbb tmpt keje luar perak..and luar lumut area.. ade offer yg gaji x berbaloi.. bkn demand sbb ade master... + pengalaman keje sana sini.. tp, tak berbaloi dgn tenaga dan masa yg bakal di sumbangkan... lebih baik dok umah layan anak2..

dan ade byk hikmah nye jugaklaaa sbb ade byk perkara berlaku dlm keluarga kecik saya.. and bila benda2 mcm tu terjadi.. rasa terngiang2 hikmah disetiap kejadian..

so.. fokus skrg selepas tangan suami pulih adelah.. vacation..dan vacation.. rasa da byk ms beliau pentingkan keje, kawan2 dan juga biznes2 part time.. demi duit.. duit laa sgt.. skrg, ms utk family dgn beriya..since next year sy pon nk slow down keje and study.. keje pon part time je.. next year tak mo da amek project pulun mcm this year.. money can't buy everything... tp doing research for industry dan juga ipt and academician byk bantu sy for my Phd.. alhamdulillah~ tp still saya rasa mcm org budus sgt skrg ni.. makin baca makin rasa byk nye aku tak tahu.. huh!

harap dpt lupakan sebentar hal renovate and deco rumah in 2013.. nk fokus on melancong je.. maklumlaa.. org xde kad kedit.. mmg semua benda kena catu.. dan kena kompol.. kalau ade kad kedit lain juga.. kt poket ade sekeping rm5 pon.. still bleh gesek isi minyak kete gi KL, gesek lg byr hotel.. mkn kt tempat mewah.. 2 org mkn 200.. gesek lagi.. nk beli gajet gesek lg kad utang tu.. but ape hukum nye?? berhutang utk benda yg mmg x perlu pon.. ?? pikirlaaa sendiri....

there is nothing to do with 'impress others' by buying sumthing with debt.. lain laa loan beli rumahkan.. :)
eh apsal tetiba ckp gini ek.. just to remind myself.. sbb td br discuss dgn suami psl saya nk beli tab.. ahahahahaa... kna tunggu beliau gaji next month.. kalau ade kad kedit da lama gesek.. pastu tunjuk laa kt jiran.. 'i got new tab..' pdhl hutang.. jiran  x impress.. jiran gelakkan je..sggup nye utang..

"kalau keje ade duit sendri... kan bagus.." ermm kalau sy ade gaji, sy x beli kot most of brg yg sy beli dgn duit suami.. ahahahaha beselaa sy mmg kedekut dgn hasil titik peluh sendri..thats y laa... :)

so.. for 2013..target? melancong~ x melancong..melencong pon ok~

Thursday, 1 November 2012

entry tak berasas..

isk.. rasa nk tulis kt blog lama.. tp takpelaa.. nnti dah dpt Phd kang tulis le kt situ..
so skrg.. 8eh skrg mcm rajin je nk beblog.. dah buhsan sgt le tu kan..

sekarang.. nk wat mende2 yg bleh menambahkan kehappyan dan kekayaan jer.. lalalalala yg memfedup kan mls nk layan.. :)

erm.. new project for hubby.. hope bejalan lancar.. beliau kata "usaha je.. kalau dpt rezki insyallah boleh bawa mami gi umrah lg cepat.." sy pon menjawab.. "bila nk gi jepun ni.."
suami kata 'pegi umrah dulu.. betaubat.." owh sentap makcik.. okeylaaa... pas pi umrah kang nk round teh world okey~

beginilah nasib isteri no income ni.. kais pagi mkn pagi.. kais petang lom tentu mkn malam.. esok kto mkn.. :)
suami lak... takde kad kedit.. so, kaalu xde cash puluh2 ribu jgn nk syiok sendri wat mende pelik2.. ape lg merantau.. nk kna gi melancong bw cash seguni kot.. miahahaha... *eh ape citer sal cash lak ni..

okeylaaa nk tido.. td beriya nk cerita.. tetiba mls lak nk menaip.. huhuhuhuhu... next time i stiry moryy.. latest resepi sy wat doyan crepe.. tp mcm haremmm takyah tunjuk lah ye ghupa die.. kbai!

Sunday, 21 October 2012

meroyan

syukur untuk tahun 2012 yg sgt banyak ujian.. yg buat saya menjadi kuat.. dan buat saya menjadi saya sebenar2 saya.. most of the time saya malas nk ambik kisah dgn dunia sekeliling.. dan sekarang ia berlaku lagi. saya cuma nak pikir banyak tentang keluarga saya agar sentiasa hidup bawah redha Allah... dan semakin bahagia.. sya bukan jenis suka mencari kesalahan org.. melainkan org tu dah wat taik dgn saya.. saya akan bandingkan dia dan saya.. dan pikir balik 'kenapa dgn dia?' apa yg membuatkan dia bengang dgn saya atau saya nk rasa dia tu best sgt...

jln saya lurus.. cuma saya tau kdg2 ade liku2 dlm hidup.. saya tak suka guna jln bengkok kendian pura2 guna jln lurus..saya most of the time tak suka nk kacau life org.. apetah lg x tau asal usul org... melainkan sy didatangkan dgn cerita.. hidup saya lebih fokus pd kasih syg membahagiakan ahli keluarga saya dan juga menuju kejayaan.. sbb itu bila ade benda2 x berpekdah suami nk buat saya akan angin.. dan bila ade perkara-perkara atau org2 yg tak penah tido sebantal pon dgn saya mulut lebey ligat macam taik.. sorry to say..

pepatah 'MY ATTITUDE IS BASED ON HOW U TREAT ME ' adelah sangat2 kena dgn diri saya.. kenapa? saya akan layan semua org baik pd asalnya.. dan tidak akan saya membezakan seseorg itu kurang atau lebih melainkan die kurang becakap..dan sesorg itu lebih bila dia lebih usaha.. saya impress dgn org yg bejaya.. bijak pandai..dan usaha keras.. sungguh saya takkn impress dgn org lawa ke.. org begaya ke.. org berharta ke.. so not me~

sbb itu saya cuba menggolong kan diri saya dlm golongn org2 itu.. org2 yg bejaya dan cerdik.. saya tak kagum dgn org yg bebelanja besaw.. sbb tu sy tak usaha utk bebelanja besar.. bercantik.. atau berape sekali.. sbb saya tak nmpk ape2 lebih nya di situ.. ape lg kalau yg kaya tu 'org tuanya'

saya juga.. jenis yg mudah maaf kan org.. tp sy akan ingat smpi mati.. saya tak suke patah balik.. sekarang ade hamba2 Allah yg mmg saya sgt2 benci... dan saya mmg berharap saya tak jumpa die pon sbb ia telah menghilang kan selera saya utk bersosial kat sini.. menyampah kalau terpaksa ngadap muka die.. rimas! siriee benci.. die kata saya memalukan wife neby kan?? huh! sebelom kau hidup dalam hidup aku..merasa susah senang duduk di tempat aku..dan ko tak paham apa yg aku kata.. sila lah ko berambus ..dan tolong jgn tunjuk kan sisi kau dpn mata aku..sbb aku menyampah.. sila laa kau jd 'pencerita' terbaek abad ini.. silalah kau jd nasi tambah.. owh byk rasanya kalau aku nk print screen kan..plss..

tolong jgn wat aku menyampah..

aku boleh baik dgn sesiapa saja.. tp sekali aku menyampah.. aku nyampah smpi lubang cacing

Thursday, 18 October 2012

2013 just around the corner..

dah agak lama tak berblog.. semenjak dgn blog baru ni.. mud nk blogging agak out.. tp still ade keinginan nk potpet..

mcm tajuk di atas.. skrg ni dah hujung bln sepuluh.. pejam celik pejam celik.. dan bln 12 yg maksudnya..dah ujung tahun.. honestly, saya tak sabar utk ke 2013.. yg paling best gaji suami naik about RM1900... walaweeyyy... Alhamdulillah.. berkat keje keras dan berpenat.. rezki dr Dia.. rezki utk saya smbung study lagi.. skrg ni byk backdated tertangguh ..biasalaaa gomen.. or shud i narrow it into asekor.. kalau potong gaji laju.. nk bg gaji baru hegeh2..

PHD?? yess! now am struggling for my research proposa utk sy submit kpd potential supervisor saya.. intention skrg samada OB atau HR.. rasanya akan buat HR.. Alhamdulillah.. byk dah coursemate and rakan dah proceed kt u.ai.ti.m s.e.r.i .is.k.a.n.d.ar .. terima kasih atas support and pertolongan mereka dlm process awal saya ni.. utk dptkan supervisor.. dan tajuk research yg seswai..

semoga saya dpt lakukan yg terbaik..dan buat dgn kadar paling cepat.. target nk habis dlm masa 3 thn.. so by age 32.. saya dah ade phd.. or paling lambat by age 35 saya dah ade phd and mini cooper.. hehehehe..
terima kasih atas doa dan sokongan  rakan2 kenalan dan juga keluarga.. sgt2 saya hargai.. one day if saya berjaya.. satu dr sebab saya berjaya adelah kerana support dr kwn2 dan keluarga semua..

mmg ade sesetengah org rasa.. its nothing.. it just a master degree.. yup! dikalangan org2 yg ade phd master is nothing..bersepah dah org ade master.. tp, its actually my personal gift and reward setelah bersusah payah and almost giv up.. study dgn si abg masih kecik dan preggy si adik.. selalu nye pulak suami fly fly away.. its hard!

saya pulak bekeras utk tidak memohon mybrand.. kerana saya tidak mahu terikat dgn gov dgn hanya MA saje.. mmg intention utk wat phd and then struggle utk fellowship prog dr mane2 unibersity.. itu target.. mlas nk war2 kan target dan harapan ni.. kang x jd malu lak.. poyo lebey.. dah le jenis x berapa nk rajin..takut after 2 yrs phd .. mls..and blah..

so for now.. just cita2 je segunung .. semoga saya mampu usahakan.. boleh ke sy begelar dokter pd usia 32?? INSYALLAH.. pastu keje smpi umur 45 je.. then dok umah goyang kaki..

Tuesday, 25 September 2012

quick hapdet~

dah lama rasanye tak berblog.. byk perkara nk citer..tp banyak lg rasa malas...
sementara aku tak boleh tido ni.. moh le bebel sesikit...

citer ape yer.. feeling sekarang? harapan masa depan..?

harapan masa depan.. org2 sekeliling aku hdup bahagia.. dan bersyukur dgn apa yg mereka ada.. sentiasa melihat ada org lebih teruk hidupnya dari kita..

aku personally rasa diri aku seorang yg kuat.. buakn aku suke buat bodoh.. cuma aku tidak suke meletakkn ape2 perkara pon sebagai tempat aku bergantung .. so aku seperti tidak rasa heran jika aku hilang sesuatu.. kecuali org2 yg aku sayang... kuarga dan anak2.. suami? selagi dia sayang aku.. alhamdulillah.. kalau dah ade rasa jemu beliau kt isteri beliau ni.. lantak pi lah! dr dulu prinsip idup aku takkn patah balik.. dan aku takkn merayu atau bg muak pada lelaki.. *eh apsal aku emo sal laki aku lak ni.. beliau tak bersalah... ahahahaha

key tutup kes laki...

impian aku skrg ni nk smbg study.. itu saje.. study dan study.. tak kira apapon.. sijil menjait ke..memasak ke.. smbg study gak kan.. takde aku nk melepak kan diri budus2 kt umah.. org nk kata aku terperap je kt umah ke whatsoever aku sikit pon tak terkudis.. sbb aku maju dlm dok diam.. aku bekerja partime dan freelance mencari sesuap popcorn.. nasi aku xcari.. laki aku cari~

dan otak aku kt umah sentiasa bekerja.. walaupun pengalaman keje aku kureng dan semua aku dah lupa..miahhahahaha...

focus terdekat skrg.. ketanah suci.. ade doa yg ingin aku pohonkan.. nak smbung study.. dan nak tmbh anak.. itu saje focus menjelang umur 30.. menjelang ke 35 nnti.. aku nk ade kereta, rumah dan round teh world.. mane tau ms tu dah abis phd dan ade org nk amek keje dgn phd.. hehehe...

itu bkn angan2.. itu cita2.. :)

keylah.. nk zzzz...

Friday, 31 August 2012

berayalah kita ...

alhamdulillah... tahun ni dpt beraya kt kampung. suami dpt cuti awal... ujung puasa dah balik kmpung...and 1 syawal kt umah abah saya. itu yg penting. raya pertama and kedua dok raya belah suami je... saya? takpelaa last year da raya sakan part sy sbb suami xde kt mesia... so this year walaupun cuma 2 hari raya je... puas gak beraya..

ptg raya kedua kami dah gerak balik ke lumut..gile dasat... jam nk mampuihh... raya ketiga suami tak ke opis. tp dok umah je stanby... in case oncall kna lah fly. tp nan ado pon.dok umah tido adn kemas2 umah ape yg patut... start raya ke 4 br kami start beraya umah org... dan org beraya umah kami... sakan.

jiran2 saya lagi laaa. depa begilir2 'membuka rumah ' masing2.. bkn open house besar2 pon.. msk2 jiran2 dtgb mkn borak2...kenal2... saya oleh sbb thn ni thn pertama raya kt umah ni and taman ni...so beriya lah sikit citer. lagipun jiran2 saya kurang kenal dgn saya sbb depa tau sy dok keyel study... bln 4 ritu br sy officially dok umah ni..pehtu dok bekurung dlm umah....huhuhuu

dah 2 minggu raya... kami masih menerima jemputan ke rumah org..dan dan menerima org beraya kt umah saya... konsep sy... nak mai roger...msk le budus2 ...and bila org jemput pi umah kami pon pegi..mostly pegi umah org mmg sbb jemputan. yelaa... certain org depa da keje..da bz so, mungkin laaa da tak buka2 pintu dah kot.. kan.. bz ke penat ke..

okeylaa nk g shopping brg basah tuk esok lak... dadaaa... sebagai penutup ni gambar raya~






dadaaaa~

Thursday, 9 August 2012

entri menjelang aidilfitri..

haa..dah boring baru nk cari blog ek..
actually , td plan nye nk ek bazar ramadhan cuci mata.. tp, suami nak gi terawih. beliau ckp lepas balik terawih bleh le jln2 bazar. okeylaaah beliau nk beribadah 10 mlm terakhir ramadhan ni..

tapi.. bial balik je dr terawih.. beliau senyap and tengok TV lak.. muhammad a.b.g ajak tido pon beliau tak mau. padahal dah pul 1030 ni. selalu beliau yg tejerit2 suruh semua org tido.. termasuk lah saya.. ye termasuk lah saya... kalau tak diajak tido.. dpn tenet je sy dok lanyak mata..

hari ni suami dpt bonus.. yg elik nye bonus gaji pangkat lama..dan bukan pangkat br..walhal bulan tujuh ritu dah dapat back dated. huhuhu... setel kan sum bills.. beli baju raya.. byr semua order2 kueh2 raya utk mak beliau.. dan mak saya.. juga umah saya.. eh poyo. mcm ade org nak dtg raya kan beli kueh beriya.. alaa..kalau mls kang hntr je semua umah mak.. huhuhu

akhirnya tema baju raya keluarga tahun ni.. adelah kala secara tiba2.. saya benornye tak kesah kaler ape..sbb tudung fareeda saya ade mcm2 kaler.. tudung bawal plain pon ado... tak kesah kaler ape..sbb ade anak tudung byk kaler..so bleh mix and match je konsep nye.. apedehal..

suami asek lah pilih kaler yg meloyakan ... siries! ntah merepek je taste die.. kadang2 mcm org tua.. kdg2 mcm org nk pi tarian zapin india pon ade.. merepek.. last2.. ms try2 kan anak2 baju.. nmpk this colour sgt in dgn muhammad a.b.g. so .. layan je ler...

saya mcm biasa.. size kanak2.. ahauhauahua.. ade aku kesah?

next week nk balik johor dah.. yeay! actually sbtu ni suami dah start cuti.. raya ketiga naik keje.. huhu... tak kesah laa org lain tgh syiok raya saya kan sini.. janji 1st day raya dpt raya umah abah sy.. mkn masakan mak saya.. kalau 1st day raya kt sini.. alamatnye..sy kna masak2.. pastu pg raya kena berbondong2 pi raya kt opis suami.. ade mkn2 and majlis bg2 beg raya.. gitu.. kang tak pegi ade lg suara hamba Allah kata aku wat kepala sendri kan.. layanzzz...

lps tu beraya umah boss2 and senior2.. thn ni dah kompirm2 lah suamis aya dah tergolongh dlm 'alalala boss' and senior.. sbb dah jd kapt a.i.r.c.r.a.f.t... beduyun2 le kang co pilot nk dtg.. hehehe pastu takkn nk hidang air teh o je kan.. huhuh...

so.. thn ni balik kmpung.. raya ketiga onwards suami duty. hehehee.. ingat nk balik sbtu.. tp senin suami ade appoitnment medical kt aviation centre amende ntah.. so ahad kot gerak ke keyel.. stay sana.. harap2 mlm senin bleh bejalan2.. tp suami dah warn siap2.. mlm kna tido best2 sbb kang pg2 pi check up die punye kesihatan lari2 lak.. terutamanya mata.. mesti tiptop!

keylah.. dah start mls nk citer.. kan saya dah kata.. mcm byk mende nk citer tp.. penutup mcm harrruuuuun..

key all.. babai~

Friday, 3 August 2012

haloha..mama

today is friday.. what so special with today? well everyday is special for me as long as those beloved people is around me.. hubby and kids.. and itz gonna be more and much much more happier if my mom's house is near to mine..

today is 12th ramadhan if am not mistaken.. sorry am really bad in calculating... so i think its 12th..
so, the days pass just like that and sumtimes i forget the memories happened on that day..

last sunday there was a mini gathering for my hubby's frens.. i cooked some dishes as well as my frens.. and then they brought their menus came to my home. we ate alot.. and too much i think.. perhaps some of us ate most of the dishes. i think more than 10 foods were there.. kueh, lauk pauk.. mee .. roti jala.. and so on~

okey suddenly i feel tired to blogging.. sorry guys.. next time kita story morry key..  nk pi cari bana choc sr.. :)

Monday, 23 July 2012

Ramadhan empat~

Alhamdulillah.. masih dpt berpuasa dgn baik empat hari ni.. walaupun kononnye masih dlm mode berpantang... tp Alhamdulillah...
lagipun tak bulan puasa pon selera saya sudah tidak seperti dinasour.. so okey lah puasa ni.. just mcm menahan diri dr tak minum jer.. buka pon saya hanya makan sikit.. sahur ape tah lagi..

mud raya masih tak kunjung tiba.. apetah lg 97% peluang utk beraya di kampung nan ado.. hubby is expecting to be pilot on duty on 1st week of hari raya.. owhh plssss its really drive me crazy.. plsss plsss say NO to this kind of unfunny joke! 

day by day.. am asking my hub ' do we potentially celebrating raya here?? ' no answer.. not sure.. perghhh..

i dont know lah kan.. this time is very different feeling.. my eagerness to raya at kampung straightly increase to the top.. none stop... my appetite every time iftar comes is disappoint me... ermm.. but am still stick with my ramadhan mission to cook for my hubby every days untill 30th ramadhan. for these three first days.. am proudly say that mission had been accomplished even i just cooked ordinary simple dishes. and I personally happy of  thinking to cook variety of ramadhan recipes for today and onwards. even am not yet finalize what to cook.. ahahah at least i do have my own target

okey.. so sleepy.. the best part of fulltime housewife i ever had is.. i can sleep after my mr darling goes to work.. hahahahaa... owh plss are you jealous? like i care... ahahaha

okey got to go.. it seems like i do a writing for my asssigment.. before u get bored. i better end this asap. anyway... i just jot down this entry as per request from some followers because i haven't write for quite sometime i guess. so here it is.. then, after this can i say i would consciously bloging upon request only?

i shud close my entry by tempting you with this.. yeaa.. miss pavlova..owh..



actually this was on ameenah 2nd besday mini party last week... doa selamat by daddy.. and pavlova made by me :)



okey thats all..come join me fall into sweet dream.. again~ hehehee catch me then guys..





Wednesday, 18 July 2012

Alhamdulillah Wa syukurillah..

Alhamdulillah... tahun ni mmg tahun rezeki suami.. awal tahun naik pangkat.. tgh tahun gomen bagi kenaikan gaji.. dan di ambang hujung tahun ni.. suami lulus segala mak nenek ujian yg melayakkn beliau kini menjadi k.a.p.t.e.n penerbangn burung besi... no more co-pilot.. cukuplah tu 5 thn jd co.

so.. dgn kenaikan sumber kewangan dek nek pangkat.. nek k.a.p.t.e.n and SSM tu.. maka.. ade lah sumber kewangan lebih tuk saya utk meneruskan pendidikan yg lebih tinggi setinggi everest.. cewaaahhh...~

lega sungguh rasa bila beliau tepon td bgtau dah lulus.. fuhh! dr pagi saya rasa mcm xde harapan jer.. walaupun cuma tinggal 1 tu je test. tp yolah.. test susah.. kot lah laki ku itu gabra kan.. but now.. relief! siriesly...

Alhamdulillah.. ni kira dah kemuncak career beliau lah ni.. as his target takde le tinggi sgt smpi nk jd instructor kan.. apetah lg nak jadi pang5... nan hado..

key laa itu saje nk hapdet.. mls benornye.. tp kang esok2 nk check balik date beliau lulus exam ni bila.. hehehehee

Friday, 29 June 2012

takyah tajuk..

dah lama gile dan sgt lah jrg2 nk ngeblog.. kalau dulu sehari kdg 2-3 entry dpt tulis.. life saya skrg mcm plain aje.. wat itu wat ini.. makan tido.. takde dah rasa sedih ke..sayu ke.. sebak ke rindu ke.. marah ke nk luah kt blog..

skrg lapar lagi pedih perot ni.. mls masak sbb mls mkn.. bebudak ni dah mkn roti + tuna mayonis .. lunch time aku bg mkn buah2 jer.. ahahhaa.. sungguh mls..

ptg ni suami keje lak.. so ku hantar le beliua ke opis.. ingat td nk gi jln2 tesco ke hape cr makanan xpress.. org pantang dah bleh drive weyy... tp keje2 berat mcm sidai kain ke..mop lantai ke.. sy tak wat lagi.. seram..kang peranakan lari.. mcm kes preggy aqil.. eh bukan preggy.. bersalin..

erm.. malam ni nk mkn steamboat.. tp tak tau le sini mane steamboat yg sodap.. selalu pi melantak seafud jer.. dah nama pon berumah di tepi pantai.. ni ketagih steambot sbb ritu ikut suami g gathering sekolah.. sedap steambot nye.. nama kedai tu 'lagi best steambot..' kt area pelangi indah.. best woo..

keylah .. bertambah lapor lak citer sal makan..

Thursday, 28 June 2012

hapdet secara kecil-kecilan..

owh.. time flies .. thanx fiena for remind me bout this blog.. almost forget my what so called online white paper to write..

okey.. last month, we ols celebrate 4th wedding anniversary.. as usual.. nothing for me and nothing luxury for him too.. the special things are always around us..

but i still sent him sumthing hat time.. suprise to his office.. even am was in kampung ...





itu citer sweet nyer.. citer tak besh nyer.. saya telah pon keguguran last week.. ketiak baby berusia 3 bulan.. sedih? ermm perasaan  yg payah nk digambarkan.. yg pasti frust tu idak laaa .. redha. tp, terkilan sbb mungkin kah keterjadian nya sbb saya yg lasak sgt.. weekend b4 kejadian tu..sy mmg keje keras kemas study room and bilik tido ameenah.. angkat meja semua2.. angkat buku dr tingak atas turun bwh..

dah agak rasa sakit..
senin-khamis suami kt KL... ameenah meragam lak.. saya layan die sorg2.. telompat2 bagai... mlm kamis bleeding start agak byk.. tp sy rasa tak sakit pon.. kamis tu bila suami balik saya dah rasa x besh.. suami balik keje awal nk hntr sy pi klinik.. tp sy tak nak.. mlm tu saya merajuk psl TV.. pastu terus naik atas.. tido.. kul 4 lebey start memulas.. and.. terlahir lah anak ketiga saya...

begitulah kisahnye..

key bye.. nk g pos brg customer.. hehehehe

Tuesday, 22 May 2012

hapdet sikit

dah jarang2 dpt berhapdet blog.. nmpk sangat malasnye kan..
so oleh sbb esok suami gaji..maka mlm ni semangat membara.. giteww...~

so, since few days ago saya dah plan mcm2 gak le utk our 4th wedding anniversary... semua ikut selera saya.. hehehehee

bln ni gak saya mcm terbyk shopping... tp semua brg2 keperluan laa bkn saje2.. *sila percaya.. brg menan anak.. brg hiasan umah..dan makanan kesihatan..

key lah x jd blogging..bebudak ni tetiba menjerit2 ajak tido lak..smbung nnti ..dada...

Thursday, 17 May 2012

pengajaran dr kisah sedih..

beberapa hari ni..tersebar kisah sedih pasangan suami isteri yg maut akibat kemalangan jln raya.. yg paling sedih.. bila bayi mereka yg belom smpi usia setahun tercampak keluar dan cedera di kepala / muka namun Alhamdulillah.. usia nya masih panjang..

apa yg menjadi moral saya dlm kisah ini.. setelah membaca pelbagai versi dan komen2 pembaca adalah.. tentang aurat si isteri yg terdedah di facebook suami.
kalau kita mati ..mungkin pasangan kita boleh tolong delete.. dan begitulah sebaliknya.
tp jika ia berlaku pd kita berdua secara serentak... ? siapa agaknye yg boleh delete dlm kadar segera kan..
nauzubilllah...

kita tak tahu apa yg kita hadapi di akhirat kelak.. soal aurat sudah menjadi antara point utama utk di soal..
jgn sampai amal kebaikan kita yg membolehkan kita ke syurga .. di tahan hanya kerana aurat kita sedang terdedah di mata umum apetah lagi menjadi tontonan yg bukan mahram.. astaghfirullah...

saya dulu juga suka menunjukkn kecantikan.. sape yg kenal saya ms zaman sekolah.. saya seorang yg sexy.. tp masih bertudung.. perasan ketika itu, saya mahu dilihat cantik.. tp, apa yg saya dapat? selain dosa..?
pujian org tak mengenyangkan.. malah menagih pujian org mengundang dosa.. syaitan gembira..sedangkan malaikat.. mungkin sdg bersedih dgn kita..

jd... nasihat saya tutuplah aurat... sekadar nasihat..saya juga insan tak sempurna..~ tp alhamdulillah.. sy dah tinggalkan semua itu.. dan hidup lebih tenang walaupun tanpa pujian.. pujian x bw kita ke syurga..

Friday, 11 May 2012

breaking news~


owh ye.. seperti yg saya rancangkan.. dan dgn izin Nya jua.. Alhamdulillah... my lil Ameenah bakal menimang adik.. ehheheee...

status tentang adik di fb mendapat 51 like.. dan 52 ucapan tahniah dr kawan2 .. ade kwn like + komen.. ade kwn komen je. ade kwn like jer.. apepon sy berterima kasih dgn kwn2 yg meninggalkan jejak pd status itu..dan sy menganggap nye sebagai doa dan kongsi kegembiraan..

anak adelah anugerah terindah bg saya.. walaupun sy tahu..tiada anak yg dilahirkan atau dibesarkan dgn tak perlu perah tenaga.. setiap anak pasti ade ragamnya..

beberapa bulan lalu.. saya agak waswas menolak tawaran menjadi lecturer di kolej lama dgn gaji RM3000+ since i got my MA masa kontrak itu sepatutnye bermula..  tp, bila pikir balik.. usia perkahwinan yg masih 4 thn.. dan suami masih mengharapkan saya bersama2 membina keluarga ini.. saya sekali lagi menerima 'jemputan khas' suami utk memberi ameenah adik..

lagipun saya pikir.. jika bkn skrg.. bila lg nk menambah.. tahun hadapan saya akan memulakan pelajaran lagi.. sebenarnya bukan tahun hadapan.. tp ujung thn ni.. saya akan mula wat post grade diploma.. dan skrg pon sdg perlahan-lahan menyiapkan research proposal sambil cari2 supervisor dan university utk topik research saya.. skrg aim cuma USM..

semoga dipermudahkan.. pd saya.. kuat atau tidak utk memikulnya.. itu urusan Allah.. Allh yg bg kita kekuatan dan semangat.., dan Allah yg akan mempermudahkan jln kita..

sekian...

Tuesday, 8 May 2012

merepek..

macam ngntuk macam tak ngntuk...
tunggu suami balik keje.. tp tak balik2..
beliau sms kata debrief abis lmbt sikit.. sbb org pon turun lmbt..
pastu kna tunggu urusan menurunkan tandatangan utk semua sortie penerbangn esok hari..

anak2 dah tido lak.. selalu kul 1am ni segor lg bijik mata depa..
ameenah dah tido awal.. sbb siang kurang tido. so, oleh sebab x de gang nk terkinja2.. abang pon zzzz sekali..

takde ape nk citer pon.. kefenatan menjadi fulltime housewife tak dpt dinafikan.. tp paling best dpt masak + makan sampai pinggan mangkuk belonggok dlm sinki.. *hohohoho

dah bleh beborak byk2 dgn muhammad abang..walaupun mummy mcm tak larat nk melayan soklan bertubi2 dia.. tp jwb gak ler.. kang x jwb mula laa die tarik muka..

mengajar die secara formal.. tak lg.. just gitu2 jer..
target tak tinggi.. target diri sendri je tinggi.. *hhehehehe..
utk muhammad abang.. mummy x kesah pon.. sbb hidup kita bkn dikiran dr mane kita bermula.. tp bagaimana kita terus berhidup dan pengakhiran hidup kita...

enjoy ur life.. as a kid..
5-6 thn ni je pon nk main.. kang dah nek standard one kena pulun lak..
tp nak wat guane.. muhammad aqil dibesarkan dgn kurang mainan.. ye sgt kurang!
sampai skrg bila die minta mainan.. daddy akan tanye dia balik "abang ade duit" dan muhammad abang akan geleng kepala...

"kalau abang takde duit.. tak boleh beli yer.." itu cara daddy and mummy.. ape yg diminta mmg selalu nye tak dpt. hidup jgn suka meminta-minta.. org tak bg sudah! diam!

dan mainan.. kalau x membantu mensegarkan otak.. mmg jgn harap ler nk bagi.
ermm.. mungkin itu cara mummy and daddy di besarkan..
mummy okey sikit.. sbb mummy anak last2.. dah maju sikit.. daddy mmg hidup die susah le gitu..
so, daddy mmg sgt tak suke mengajar anak2 dlm kesenangan.. tak kira ape pon alasan nya..

bagi daddy... 'berusaha utk kejayaan diri sendri.. bkn mengharapkan ganjaran dr mummy atau daddy.."  nk dpt 5A itu sebab anak2 perlu berjaya... org yg berilmu.. dipandang tinggi.. bkn kerana kepandaian semata.. tp usaha gigih tak kenal putus asa. kalau nk dpt 5A sbb nk dpt bungalow.. its not agood point to survive..

bg ganjaran hari ni.. esok2 minta lagi ganjaran.. big no..
but for those mom or dad yg nk bg anak2 ganjaran... suke hati.. bukan duit aku pon~ hehehee

abg sulong suami.. pilot air asia.. dulu pilot t.u.d.m .. wife die lak cikgu sains sekolah menengah.. abg die ni jenis mmg garang. tp anak2 die tetap soft spoken.. dan sikit pon x melawan mak pak.. dan bijak2.. walaupun mak pak tak penah bg ganjaran ape2..

kalau boleh.. saya nak anak2 saya berjaya tanpa ganjaran.. nak semat dlm diri dia.. 'kamu perlu berusaha dan berjaya utk diri kamu..' bkn mengharap blasan dr mummy or daddy...
yes true.. theoritically.. to motivate sumone.. kita kna reward.. buut my reward is sumthing else..

eh ape daa aku merepek pg2 ni.. berat lak tajuk.. key lah bai!~

Sunday, 6 May 2012

akhirnya...

Alhamdulillah... akhirnya.. saya berjaya mentamatkan pengajian master saya setelah bersusah payah selama 2 tahun suku ini...

tak terkata dan tak tergambar perasaan ni... hanya Allah saja yg tahu..betapa gembira dan leganya saya...
byk kenangan sepnjg perjalanan ini...

berpuasa dr shopping sbb nk byr yuran.. berjauhan dgn anak2 dan suami.. tak cukup tido.. buat eseimen sambil pangku ameenah.. belari2 kejar bus.. jln kaki tgh2 mlm balik dr kelas.. kena hentam dgn lecturer.. dan byk lg.. akhirnya tamat sudah dgn kegembiraan..

gambar ini membuktikan satu kenangan manis buat saya.. dan tentunya buat ameenah juga.. saya melahirkan ameenah die hosp angkatan tentera 7 jam sebelom menduduki final exam..

dan kedua mencabar adelah ketika suami bertugas 3 bulan lebih di lautan arab.. saya pula bekerja di kl.. dan anak2 terpaksa di hantar sementara ke umah mak abah saya di kampung. ujung minggu .. saya akan pulang ke kota tinggi.. utk menjenguk anak.. siang hari bekerja.. dan mlm ke kelas .. dan buat eseiment...

bila dikenang balik saat2 susah semua tu.. saya menangis sendiri.. syukur .. Kau uji aku utk berjaya.. dan akhirnya aku akui benar betapa manis nya nikmat kejayaan yg sementara ini.. Alhamdulillah...

insyallah.. akan sambung pengajian seterusnye secepat mungkin...

Saturday, 5 May 2012

cerita sepintas lalu~

hujung minggu hanya di rumah.. mengecat rumah .. dah setahun lebih pindah masuk.. tp tak dan nk ngecat. ditambah dgn mls nk ngecat sbb si anak2 masih active berseni..
tp.. mengecat gak sbb mata dah sakit.. 

mcm biasa.. tuan tanah le menjalankan misi..


hijau pilihan saya... nmpk segar sikit~




 suasana malam hari dgn pencahayaan lampu kuning.. silau~ but i like~


terpengaruh dgn series.. Paiz dan Paan.. 
so ijau dan purple ler~


sekian melaporkan.. perihal Baitul I.z.z.~

Monday, 30 April 2012

main masak-masak...

menjadi pengurus rumahtangga yg berseri.. ape lgi kerja saya patut buat selain memberi makan kepada perut, jiwa dan minda anak2 saya...

so mari lihat...hasil minggu ini punye resepi coba-coba..

 kita mulakan dgn makanan tradisional dulu...

 cakoi namanya.. fav saya..
ghupa mmg tak semegah.. tp taste not bad..



this is siriesly my fav gak.. sweet.. soft and masam manis dgn buah2 tu sume.. 
semestinya Pavlova.. its Russian name tp.. katanye thi dessert originally from New Zealand.. wallahualam..
moh cuci mata..



ni lak italian dessert... fav anak saya.. sbb susu segar yg di masak dgn gula dan kemudian disejukkn di peti ais.. sennag giler..
Panna Cotta nama die.. bleh buat dgn buah ape2 pon.. yg ni sy buat peach ..


sekian dulu kesah kuih muih around the world dari saya... *feeling2 chef wan two three..


Thursday, 26 April 2012

my lil imam..

hari ni hari jumaat... lepas je lunch muhammad abang gi toilet basuh tangan.. bila keluar je dia tanye mane daddy.. mengamuk die bila tau daddy dah gi masjid tak bawa die..

"abang solat lah dgn adik.." senyap die.. terus minta mini sejadah dia.. ajak adik sembahyang..
yg die tahu mula dgn bismillah.. dan setiap masa dok takbir dan Allahuakbar... yg lawak duduk antara dua sujud pon ade takbir gak..


baca doa.. sambil diaminkan adik.. 
semoga anak-anak mummy menjadi anak2 yg soleh dan solehah.. yg berjaya dunia dan akhirat.. bijak hal dunia.. dan bijak juga ilmu agama..

terharu mendengar doa abang... :)

saya berpegang pd prinsip.. isteri adelah cermin didikan dari suami.. dan anak-anak juga cermin didikan ibu bapa.. masih jauh perjalanan saya utk membesarkn mereka.. dan pastinya pelbagai dugaan menanti..

semoga cita2 pertama mummy supaya abang boleh naik Quran pd usia 5 tahun menjadi realiti. insyallah.. skrg baru hafaz smpi jim jer.. itu pon kdg2 tak hengat.. hengat sampai ta je.. huhuhu

entry 2 in one

memeula citer pasal makan dulu.. my latest project is.. Pavlova.. since 2 days ago.. i put my effort on this 'kueh'  fuh.. its seems easy but it is not actually.. for me laaa.. coz am not 'kueh hands' alallalalaaa

1st time.. failed.. but taste was awesome.. 2nd time i think no differ with the 1st one.. and the 3rd one taste was still gud! tp ghupa still huduh... and then i know why.. tq jue for ur help.. hehehehee... terlebeih tepung daaaa~

then the 4th time.. show off to you guysss!

sebelom di make up...


selepas di make up... saya pakai cream whip biase je.. tu psl cepat cair dan tak menarik.. ade aku kesah? janji masuk mulut sodap.. ape lagi rich with fruits.. mmg feberet anak2 ler..


 and cerita kedua..

selamat ulang tahun ke 78 T.L.D.M... proud of u daddy... semoga kamu dpt menjalankan tugas dgn baik...
proud of you!~

terimalah salute from kids...



semoga suami bukan saja cemerlang dalam kerjaya.. tp juga menjadi imam dalam keluarga... 



entry without title..

lets talk randomly about anything and everything... yeayy!~ title 'no title' but its actually a title~
what ever...

since, am now a fulltime housewife.. so i do have a lot of time to do alot of things... in my house.. absolutely, the major soul in my house is my kitchen... taraaaa...









here ..where i reserve my talent.. *owhh sounds nice yihaaaa~

am not a chef.. but am try to be one.. at least to those lovers in this baiti jannati~




key all.. dadaaaa... waiting for my pavlova to be ready for kids.. owhh for me myself actually..
this is my 4th trial.. hopefully its worth laahh!

key bai!

Monday, 23 April 2012

yes you!

ade tak lebih 30 org yg saya bg add blog ni.. dan setiap org itu juga memegang amanah utk tidak mengongsikan blog ini dgn sesiapa yg lain atau dimana-mana.. sbb saya mmg tak suka..
rimas rasanya menjadi perhatian atau diperati seperti kes lama..

dan saya sebenarnya tahu.. ade seseorang telah terlepas yg sebenarnya die mempunyai masalah dgn saya..
u know urself better.. dan sebelom ni pon dia penah terkantoi buat sumthing dgn saya..

satu je saya nk ckp.. saya penah kacau idup ko? tak penah kan..? so sila beradap sikit yer..


sekian~

entry menyampah

ridnu juga nk menulis di blog lama.. dan sesungguhnya saya sudah sedia tahu byk follower di situ yg bebetui follower tp skrg x bleh nk follow saya sbb depa tak tau kot mcm ne nk contact saya.. *ecehh...

sebab blog lama ditutup.. sbb saya menyampah.. ye menyampah.. dan peristiwa itu menyebabkan saya terlalu menyampah dgn komuniti di mana saya berada skrg.. ye terlalu menyampah..

dulu sebelom saya berkahwin dgn suami.. saya mmg dah tanam dlm diri akan mencintai kelab isteri2 setugas suami.. tp, lama kelamaan saya menjadi menyampah dan buhsan. ye mungkin apa yg saya expect tidak laa sebegitu realiti nya.. dan makin mengenali komuniti ini terutamanya hanya dlm fb .. menyebabkan saya merasakan saya 'geli' okey geli..

some of them.. atau mungkin saya boleh kata most of them berkawan ado sebab.. berkawan utk mengintip dan berkawan utk buat perbandingan.. buweekkkk~ dan some of them.. terlalu mengagungkan apa yg suami ade sehingga mereka lupa kiat ni sam2 manusia.. *menyampah~

since saya dah terkena.. saya jd mcm.. owhh pls.. i dont need this community anymore.. thats the reason why sekarang saya rajin update guna fb e.p.i dan bukan m.u.m.m.y i.z.z~

pasal issue kelab.. saya kuat mengatakan.. saya tak suka.. dan saya tak takut saya hilang kwn pon hanya kerana sbb saya tak suke.. dan org takut die akan hilang kwn lak kalau dok belah saya.. such a coward.. i like those people who talk with brain.. plain.. and better to stay between rather than mengampu org .. kipas org utk kepentingan peribadi.. and honestly.. i can see it.. thats y.. i dont care if i dont have alot of fren among this what so called kelab.. ahahahahhaaa

in the end.. i need a fren yg boleh memotivatekan saya utk berjaya dan maju.. not those fren yg hanya menghabiskan masa utk perkara2 yg mengarut.. ye bersosial itu perlu.. tapi tak yahg le belebih2 dan tak paham maksud di sebaliknya..


A true friend is one who sees a fault and gives advice, who defends you in your absence" 
(Ali Ibn Abi Taalib radiyAllahu'anhu) -
ni yg saya percaya... saya tak perlukan kawan2 yg hanya terus menghentam saya bila rasa saya berada pd tempat yg tidak dia atau org lain persetujui.. sebab itu saya lebih suka berbincang secara terbuka supaya saya dpt jwpn.. dan saya sgt tidak suka bila perbincangn itu org mengambil kesempatan utk attack personal.. saya simply panggil bengong jer!~ owhh come on.. 
berbalik pd issue blog lama dan issue kelab yg melantun2 tu.. saya mmg menyampah.. bila some people mcm tak paham.. kalau kau tak berada kat tempat aku.. owhhh plsss jgn mengarut mcm ko penah duduk tempat aku.. siries aku meluat kot!
walaupun suami sarung uniform yg sama.. tp, suami ade tugas dan tanggungjwb yg berbeza, beruntunglah kalau suami tu belayar cuma setahun sekali.. lain2 hari duduk kat opis jer.. tak payah nk terbangun tgh2 mlm dpt oncall.. tak payah nk kna stanby on weekend.. tak bleh pegi jejauh sbb tgh standby.. huh!
dan saya mmg berkira dgn masa saya.. sbb demi masa manusia itu dlm kerugian.. dan saya takkn buang masa saya sesuka hati.. saya sgt berkira dgn apa yg saya buat dan kemana saya pergi..  kalau saya nk pegi xtvt kelab boleh.. tp makesure xtvt tu berpekdah.. kalau sy kna korbankan ms saya.. ms suami saya jaga anak2.. masa anak2 saya dgn saya.. utk xtvt yg entah ape2.. sorry.. big no!
suami..suami punye hal.. saya support dgn cara saya.. kalau mereka nk jaga kebajikan saya, itu tanggungjwb mereka.. mana boleh mereka kata 'saya tak join kelab.. mereka tak jaga kebajikan saya..' owhh plss.. ade gak kot yg join kelab tp mereka still abaikan gak tggjwb.. sorry babe! 
dan jika kecerahan bintang suami saya begantung pada keactifan saya.. lagi sorry.. suami saya still naik pangkat..dan suami saya tetap tak lulus nek kapten itu bkn sbb saya.. itu sbb performance beliau...
plsss.. jgn nk samakan.. masa free saya dgn masa free ko yg ade byk masa nk ber xtvt.. saya takkn hantar anaks aya kat pengasuh hanya kerana saya nk beraktiviti.. saya hntr anak saya kt pengasuh bila sy bebetui tak dapat nk buat ... setakat nk sacrifice for the sake of club..sorry.. 
ape2 pon.. my kids come first.. even my hubby's career is no 2..

so plsss.. sebelom u judge others.. plss..plss.. plss understand others situation.. or at least if u never been in others shoe jgn anggap jln hidup ko and jln hidup aku sama okey!!
thats y skrg saya lg suke kwn2 sekolah.. kwn zaman uia yg share a lot of things yg berfaedah.. and some army wives yg so great.. kenal since zaman berzaman.. hi ash.. hi hana.. hi kiah... :) 
kalau org nk kata wife2 komuniti askar laut ni tak suka saya.. i dont care! mereka yg ade masalah dgn saya yg mereka buat2..  i still have a good fren dgn kwn2 sekolah..and kwn2 uia.. mereka lebih lama kenal saya.. tido sebantal.. nak2 kwn wataniah.. tido sebantal.. kdg gosok gigi pon berus yg sama.. itu baru fren! dah tau luar dlm.. ni setakat kenal aku kt fesbuk.. nk judge mcm ko terer sangat.. gi jalan laaa..

*alamak.. entri berbaur marah lak

Lumut skrg tgh sebuk dan meriah sempena harijadi T.L.D.M .. dan juga pesta pulau pangkor on this coming weekend.. 
so semalam, daddy bawa kami menjenguk2 opis.. before tu bawa jejealan ke kapal.. abang nk naik kapal.. tp mummy malas.. tak kuasa okeyyy! alaa kapal je pon.. bukan ade ape pon.. opis dan tempt tido depa gak dlm tu.. dah penah naik skli dgn lt komander nona.. lepak2.. tahun 2003-2004 tak silap.. so tak teringin dah..

and benornye dah selalu dah budak duorg ni ikut daddy pi opis.. muhammad abang tetap takut nak nek heli.. ameenah bkn je takut.. tgk heli dah melalak terus panjat badan mummy..
mau tak takut..kalau kna daddy wat lawak lalu atas bumbung umah.. mak aihhhh bunyi mcm haper.. thats y ameenah tak suke.. itupon daddy dok sebuk melobi ameenah jd pilot lg.. sbb abang nak jd dokter.. ahahhahahaa~

"abang tak nak work fly mcm daddy.. abang nak work dokter..." 
amin~


gamabar atas.. of coz muhammad abang tengah pose baik nye.. 
dadady kata "daddy dah tua baru dpt pegang2 heli.. " alaa kesian nya..

gambar bawah ni.. salute from both of them!


dah hari2 lalu gate dpt 'assalamualaikum tuan..!!' dah hafal dah mereka berdua.. bila kat gate je depa duorg yg over nk salute dulu.. hehehehheee...

gud for you.. mummy and daddy dua2 ade semangat ke'asykaran..' walaupun mummy hanya 'asykar watanabe jer...

esok lusa.. adik and abang bleh masuk 'askar watanabe udara lak keyy..~

itu je nk bebel.. dadaaaaa~

Thursday, 19 April 2012

sanah helwah ya ummul izzah~

izz.. izzah bermaksut keberanian dan kekuatan.. dan saya berharap sempena ulang tahun kelahiran ke 29 ini..saya akan menjadi makin kuat utk melalui hari2 yg makin mencabar.. *ecehhh mcm ayat retis.. buweeekk~

17 april lepas.. saya dah bertolak pulang ke uia seawal pg..mlm tu ade exam subject tak feberet.. tension gak le jiwa. dan mlm harikeJADIan tu.. suami bukan la org pertama yg wish.. mcm biasa.. sejak 6 tahun lepas.. suami mmg selalu lupa tarikh hari jadi saya.. bukan beliau tak ingat tarikh.. tp beliau lupa hari itu adelah hari kejadian saya. dan sejak tahun pertama saya kenal beliau.. saya tidak pernah kesah dan ambil pedulu bila beliau lupa.

tahun lepas.. beliau dah wat suprise dgn sebijik pearl haya dan mkn kt rest peberet saya.. horizon gardern... tp, pearl haya nye ade tersidai je,,, sbb labuh dan besar sgt.. hauahuahuahauhaua

tahun ni.. sy mmg x mengharap ape2 adiah.. sebulan dua ni kna setelkan yuran yg masih bersisa...

saya masih kt uia.. mlm ni ade last paper advance punyer ... esok lak ade final presentation... :) fuhhh!~
lepas tu nk bejalan-jalan....

Saturday, 14 April 2012

happiest to prettiest~



saya mahu gembira.. saya mahu berjaya.. saya tidak perlukan org-org yg membuatkan saya lemah.. orang-orang yg sakit jiwa dan hati nya...

tak mahu org2 mcm ni merosakkn pemikiran saya menjadi semakin jahil tentang bahagia dan berjaya.. gembira dan sukaria..


dan menjadi jenis seperti epi rafeeza... 
dia mmg lebih suka berdiam jika die betui-betui marah, benci dan menyampah..
dia lebih suke utk tidak bercakap pada situasi itu dan kepada orang itu
dan tentunya ia bersebab..

Berbicaralah dengan seseorang sesuai dengan kadar akal fikiran mereka dan jangan sampai mendustakan Allah dan rasulNya.. -Ali R.A

bila sesekali dia cuba utk bercakap.. ia sedang berusaha untuk mengawal kebencian nya..
kerana dia selalu suka berpostitive.
dia juga selalu melihat siapa lawannya..
dan jika die rasa tiada kemenangan pada kebenarannya..
dia akan terlebih dahulu berdiam utk tidak terus-terusan membuang masa dan tenaga
dan hatinya sedang tersenyum melihat aksi dunia..


~adios~

mini project..

dr ptg td sebuk nk perabis sisa cat.. mencantikkn bilik study anak2... bermodalkan apa yg ade jer.. gigih le mummy and daddy mengecat..

over okey tuan tanah kedaung.. lagi mau pakai itu overall.. hari2 gi keje pakai overall aka flying suit pon tak boring ka?

bawah ni pic hasil idea saya.. saya bg idea cantik jer.. tp beliau buat jd lagu tu.. 'malas' alasan nye..buat petak besaw2 cepat siayp.. huhuhu.. cat lebihan ruang tamu.. hentam saje.. tak larat dah mata ni nak tengok dinding ade mural muhammad tuah. 


bleh le wat sementara waktu.. macam biasa.. kang mummy buhsan.. ade rezki lebey mummy deco lain.. wat kaler terang2 ye..

taraaa... hasil yg melucukan.. nasib le.. saje hias2.. abang nk gambor ben 10. tapi, daddy tak bg sbb badan org.. big no! bunga2.. hewan sikit2 rerama tak pe.. :)

baru satu sisi je.. sisi lain blom siyap.. penta ghupanya.. walaupun cuma buat itu jer.. fuh! mcm ne nk deco semula satu umah ni.. matii~

key bai!

mari berangan lagi~

weekend yg busy...
1. busy buat project papaer utk presentation yg terakhir.. tak paham ape lecturer nk benornye.. tp tau gak le pe yg patut saya buat.. layan..

saya, suami dan abang tuah sakit mulut.. ulcer.. so, nk makan pon mcm tak lalu.. saya jer.. suami makan mcm biase.. lebih dr lalu.. masak tomyam pedas pon mcm tak de effect ape jer..

awal pg td bersarapan kt umah kawan suami.. mereka baru pindah masuk umah baru.. dpt le mkn laksa pangkor.. haaa pulau pangkor pon ado lakso.. mcmm mane ghupa? payah gak nk explain ni.. but, totally differ from laksa johor or laksa penang.. siries...

balik tu.. kami lak yg dpt feel pindah masuk umah baru secara over! ye over sangat... terus singgah kedai lampu.. belek2 lampu chandelier...*(betui ke eja ni) arhh ado aku kesah?

since, rumah kami mmg xde lg lampu cantik berharga ribu2.. sbb pindah masuk rumah ritu mmg low bajet kan.. huhuhu... so angan2 sudha mula di pasang.. bukan saya demand? tp tuan tanah ke daung pon dah mood nk hias semulap umah.. owh plsss jgn kata saya mempengaruhi beliau yer.. allalalaaa~

tgh gugle2 design chandelier modern design.. terjumpa lak pic bawah ni.. well, u know purple is great!
pualk tu mmg tgh hunting for black or white cahndelier.. fuh..fuh..

ghupanya sinki je.. punye lah lawo.. ni umah owang kayo mane ntah... saya mmg suke konsep minimalis.. konsep yg just simple yet modern and smart..

pastu up sikit jd luxury and modern.. awwww... mcm ghumah bungalow je kan.. luxury le sgt.. tp kan.. luxury nowadays.. its not necessarily barang tu berjenama or mahal.. recycle barang pon bleh.. tp its still look awesome.. in certain way..

how u decorate.. how u manage.. susun atur bunga and gerobok.. tak perlu byk2.. pon dah bleh nmpk.. wohHhhooooo~ *eh over nye...

few years ago.. sy mmg suke bejalan2.. pegi sana pegi sini .. habiskan ujung minggu.. tp skrg kalau bleh saya nk habiskan masa anak beranak di rumah.. santai tahts y nk buat rumah yg sungguh menarik tertarik kedebob.. dapur yg saya suka nk duduk.. rileks2 sambil buat pavlova.. *eh~
ce tengok gambor bawah ni.. tak byk brg pon.. tp nmpk sgt mewah kan??


jangan tak tahu.. masa saya lepas PMR saya nk masuk sek teknik yg ade offer lanskaping.. saya suka mendeco.. interior design.. rasa mcm .. syiok nye.. lepas spm nk gak amek course prancangan bandar dan wilayah.. nk jd arkitek ke.. tp am not that good especially in maths.. so, lupa kan je harapan.. hambek ler public admin kt uia..

takpelaaa... saya tetap nk melawa kan umah.. puasa2 pon pedehal.. kang dapur saya dah cun giler.. nandos pon bleh masak sendri.. ahahahahaa...

key bai!

Friday, 13 April 2012

citer angan-angan sikit..

erm.. saya mmg suka hias rumah.. owhh hias rumah dgn mengemas tu ade sikit beza yer.. jgn tekejut kalu umah sepah.. ehheheheee 


ini adelah gambor B.a.i.t.u.l. i.z.z.~ saya mmg suke konsep yg simple .. ala2 modern gitu.. tp tak de le perabot yg rege puluh2 ribu utk memodernkan suasana.. sy suka yg just nice.. tak perlu byk bunga dan bahanhiasan sana sini.. semak..

 tapi umah saya mmg lah amat kosong~ yg ade.. mcm yg tuan-tuan lihat.. sofa yg dah masuk usia 4 tahun.. sama usia dgn perkahwinan..

bawha ni pulak dapur cap ayam.. mmg dapur ni dinaikkan ala kadar.. sbb bajet masuk umah takder.. up jadi jelah.. dan perjanjian nya mmg dapur ini buat sementara waktu.. nnti ade rezki suami jdkan die dapur mcm chef wan.. ahahha matilah kna pandai masak sesedap chef wan kan...


walaupun saya bersyukur dgn apa yg ade.. tp lagi besh kalau dapat lebey kan.. hehehehee.. dapur mcm kat bawah ni okey?



owh.. bawah ni ingat nk set up utk family hall kt tingkat atas.. so lepas ni takyah le lepak kt bawah. memandangkan anak buah suami kdg dtg umah tgh2 malam.. so, kami anak branak kena nyorok dlm study room.. so kalau dpt ruang mcm ni kt atas.. bagus gak kan.. :)



keylah.. tu je nk hapdet... bila berangan-rangan mcm ni.. saya akan usaha kompol duit utk menjadikan ia impian .. pada saya rumah adalah syurga.. jadi rumah harus cantik dan selesa.. sbb itu saya tak teruja dgn gadget2 ke haper.. impian saya nk cantikkn umah.. luar dan dalam.. bg selesa nk duduk..

orang ckp saya berangan ke poyo ke.. saya tak kesah.. sbb selama ni apa yg saya perolehi.. saya bermula dgn berangan.. tp, saya usaha utk jadikan angan-angan dan impian tu menjadi realiti.. *amacam ade gaya ucapan pemenang 'tokok berjaya tak?' ahahahahaha

key olsss... dadaaaa~

Wednesday, 11 April 2012

cerita ceriti..

owh.. semalam byk betui peristiwa... bleh le saya cerite sekali harung kan.. semalam besday satu2 nye abang saya.. yg ke 31.. tp masih single and available agaknye.. seluruh negara cuti.. bkn sebab besday die..tp sebab 'cuti peristiwa' kekdah nya..

 so, pg semalam kami sekuarga dan beberapa kuarge lain gi picnic.. ye picnic tuan-tuan.. ce cari mane saya? hehehehee

concept pot luck gitu.. bawa le ape2 yg bleh mengeyangkan perut sendri.. tp, ade gak l yg rajin siap masak mee and nasi lemak lauk ayam masak merah.. fuh..fuh..

mmg ramai org kat teluk b.a..t.i.k ni.. maklum le nama pon cuti... balik2 je after zohor terus membuta.. penat le sgt..pdhl saya dok bawah poko je pon.. depa je yg mandi2.. mak2 mak ni bersantai je bawah pokok.. sambil mentekedarah.
bangun tido kul 6 lebey.. jenguk FB jap.. tetiba ramai lak wat status ade gempa .. tgh2 men FB.. sekali je badan melayang.. kelam kabut saya kuar umah.. tp suami cool je dok sidai baju.. *aikkk~

jejiran pon takd eyg lepak kuar umah.. ermm.. masuk umah balik.. hehehehee...
tp syukur lah so far takde dengar yg teruk2.. psl tsunami.. risau gak sbb abang saya kt penang.. sian die.. dah le gemok..komfirm payah nk berenang kan kalu de tsunami.. *eh

keylah nk study.. next week ade exam and presentation.. huhuhuu... pastu.. yeayyy!!~

Sunday, 8 April 2012

quick hapdet for nothing...

esok ade satu paper.. final exam. saya mmg dah diambang pengakhiran pembelajaran nmpknye.. ingatkan dah rasa-rasa kebestan nk dok umah.. tp rasa mcm 'alahai.. bersusun haaa tugas2 dok umah... kalau x buat..umah sepah.. bleh ke nk bg alasan bz kt tuan tanah kedaung.. dah nama pon dok umah 24 jam.. 20 jam nye dpn fb.. heheheee

ingatkan dah bleh lega.. habis study suami pon habis course.. ghupanya beliau kena extent sikit.. maka pnjg gak le lg tempoh kami nk bebetui bebas.. selagi tak nek jd 'k.a.p.t.e.n planet tu.. selagi tu ler STRESS in our shoulder.. :(

semoga cepat le lepas.. letih nk layan.. huhuhu

takde pe nk citer pon.. tgh tunggu ikan yg jd batu tu lembik seperti asal.. nk ku renang kan dlm kuah asam pedas tengahari td. balun je laa.. xde masa nk masak yg baru. ahahhaa.. dari ku masak lauk lain.. tuan tanah lebih rela ku perangatkan je kuah td.. buh ikan baru..a hahahahaaa...

key laaa.. nk baring-baring.. golekgolek.. :(

Friday, 6 April 2012

La tahzan



Allah knows what best for us so, why should we complain, we always want the sunshine but He knows there must be rain.

semalam ade berita tak besh utk suami.. tapi, saya cuba mempositivekan suami dgn apa yg terjadi. seperti yg telah sy maklumkan kini suami dlm course utk ke k.a.p.t.e.n burung besi. sejak bulan januari lepas.. suai tidak tidur hampir setiap malam utk menelaaah, dan bersedia utk penerbagan esok hari. pg ptg dan malam beliau silih berganti utk diuji kepakaran penerbangn nya. 
agak sukar bg beliau beberapa bulan yg lalu kerana beliau sambil menjaga duaorg anak kami. tp, Alhamdulillah beliau dpt melakukan nya dgn baik. ade 1 test beliau tak lulus pada akli pertama.. tp kemudian beliau lulus utk kali kedua. hanya itu saje 'joker' yg ade. kalau beliau tak lulus lagi beliau akan dikeluarkan dr course dan beliau akan disaring semula sebagai co-pilot sebelom di uji semula.
skrg beliau ber empat yg terpilih utk course tu. dan skrg ade 3 org yg sudah gagal utk kali pertama.. dan kelmarin seorang dr tiga org itu telah dikeluarkan dr course sbb dah gagal 2 ujian. dan semalam, suami saya pula yg dikeluarkan dan diletakkn kuarantin utk beberapa bulan kerana beliau juga telah gagal ujian kedua. 
saya tak tahu ade berapa test semua nya. tapi lebih kurang ade 20 test juga. dan menurut beliau , ade lg 3 test saje utk beliau menghabiskan course itu. tapi, takde kesian2.. gagal tetap gagal..
ini bukan test matematik.. ini test nk bawa burung besi. dan segala tanggungjwb burung besi keselematan crew dan penumpang terletak dibahu suami sebagai k.a.p.t.e.n
jadi tidak hairan lah saringan nya sengit dan requirement nye tinggi.. bkn main sebat jer.. 
menjadi seorang j.u.r.u.t.e.r.b.a.n.g .t.e.n.t.e.r.a apetah lagi .t.e.n.t.e.r.a l.a.u.t bukan lah mudah. selain ilmu matematik, fizik dan sains yg cemerlang .. kesihatan diri juga harus tiptop! kemahiran mengendalikan secara manual juga mantap. bkn mcm bw kapal terebang air asiz ke.air bus ke.. tekan2 jln..
di tambah pula penerbangan di laut sangatlah membahayakan.. berbading di daratan saja. 
jadi kegagalan suami ketika ini saya jadikan ia sebagai hikmah terbesar dlm hidup. terutamanya kerana kami telah banyak tidak punya masa bersama. terutamanya terhadap anak2.. menjadi kapitan, bermakna suami bersedia utk dikerahkan bila2 masa kemana-mana jua dalam apa jua situasi. kerana kapitan penerbangan tidaklah ramai seperti pembantu (co-p.i.l.o.t)
"takperlah daddy boleh rileks sikit.." tenang suara beliau. saya tahu beliau dah sangat penat 3 bulan ini utk menghabiskan test2 semua tu. skrg suami dan seorang lg rakan seperjuangan direhatkan dan ditempatkan kembali di tugas lama.. dan akan dipanggil kembali utk meneruskan ujian jika instructor rasa beliau sudah cukup bersedia. dan yg dua lagi masih menruskan perjuangan.
saya macam biasa... tetap memberi kata-kata positive.. 
'jalan u susah sikit kali ni.. kalau u lulus terus.. pelik juga.. bg u rasa susah sikit.. so then u akan appreciate usaha u nanti, lagipun ia tugas yg bahaya. jadi kalau u mmg lom sedia.. tidak berbaloi juga.. takut2 nanti akan membahayakan.. so skrg, Allah nk bg u masa terbaek utk dihabiskan dgn anak2 dan isteri. ' 
tersenyum beliau... saya tahu beliau agak kecewa sbb its his pride! kesukaan dia! cita2! dia. takpe, belom masa beliau utk memikul tanggungjwb yg besar tu. 
tak berbaloi sgtlah pertambahan elaun 1k.. jika nk bandingkan dgn betapa mencabar nya tugas beliau tu nanti. tetiba saya pon ckp begini...
"takde rezki u skrg ni.. mungkin rezeki i nk wat Phd.."
"eh boleh tak bg i habis dulu course ni.. bg lega sikit baru u buat phd yer.." haaa.. semoga cepat lah beliau dpt kembali habiskan course tu.. huhuhuu
so utk suami saya tujukan sebaris ayat..
so, wherever we feel that everything is going wrong.. 
it is just Allah's way to make our spirit strong.
Berkata Syaikh Ibnu ‘Athaillah:
“Janganlah sekali-kali kamu berasa ragu atas janji Allah yang telah dijanjikan-Nya, sedangkan waktunya sudah pasti (akan datang), tetapi ia belum datang, agar keraguan kamu itu tidak akan mengotori basirah (pandangan batin) dan tidak memadamkan cahaya  nuranimu.”
Antara janji Allah ialah akan mengabulkan doa hamba-hamba-Nya. jika apa yg kita doakan tidak datang hari ini.. itu bukan kerana Allah memungkiri janjiNya utk tidak memakbulkan doa kita.. tp, masa nya cuma bukan sekarang... 
hate no one, no matter how much they have wronged you... live humbly no matter how wealthy u become. THINK POSITIVELY NO MATTER HOW HARD LIFE IS..
give much even u have been given little. keep in touch with the ones who have forgotten u. and forgive who has wronged you, and do not stop praying for the best for those you love (Ali bin Abi Talib RA)
so utk suami.. la tahzan.. jgn bersedih~

Thursday, 5 April 2012

semanis kurma...

al kisah.. malam tadi baru mendengar semanis kurma... pasal kawin dan study..kalau tanya saya ... mengikut pengalaman saya.. takde masalah laa.. as long as pengajian menengah dah setel.. dah nmpk sikit hala tuju kt unibersity tu nak keje ape karang.. sbb pada saya org masuk unibersity ni die dah matang sikit banding dgn zaman sekolah.. dr dok becinta ..mak soh sekolah.. dok becinta tak habis2..kwin kan aje..


dulu saya pon nk kawin awal.. bajet2 umur 23.. walaupun zaman tu zaman study lg.. alasan? nak lari dr terpikul tanggungjwb yg berat di bahu abah.. cukup2 laaahh... tp, jodoh sampai umur 24-25.. 23 tu org baru meminang..


 kalau anak perempuan saya ade org nak meminang pon.. saya dan suami mmg dah sepakat.. kawinlah.. jika org yg meminang tu memenuhi kriteria tertentu..

(Riwayat Bukhari-Muslim) Baginda juga tidak melupakan kriteria di dalam pemilihan suami, berdasarkan sabda Baginda, “Jika yang datang meminang anak perempuanmu seorang yang kamu redai agama dan akhlaknya, maka terimalah dan kahwinkanlah dia dengan anakmu.” (Riwayat TIrmIzi)



okey itu utk anak perempuan jer.. kalau anak lelaki saya yg belom habis study nk kawin.. saya suurh puasa je dulu.. kalau dah tak larat nk puasa.. saya suruh die keje part time.. kalau dah cukup duit nk sediakan mkn minum pakai anak bini masa tgh study.. okey silakan.. takde hal.. nak sangat kan? 



pagi-pagi ni pulak.. dah dapat kabor anak sedara kt kampung dah nak kawin.. bkn belah saya.. belah suami.anak kakak beliau. terkejut gak.. sbb setahu saya anak sedara kami yg sulong tu baru je habis SPM..

laju je saya halo fb chat kt adik ipaq.. adik ipaq kata.. lelaki tu umur 26thn, memula dulu abg hangkat dia.. pastu terangkat... lelaki tu masuk meminang few days ago.. tp tak mo bertunang2 dah nak kawin terus.. sbb lelaki ni penah betunang dulu 2 thn pehtu putus ditgh jalan.. so kali ni x mo tunang2 dah..
majlis semua lelaki tu tanggung.. lelaki tu kije pon not bad.. kt sime darby nye pelantar kt tlk ramunia.. 
so belah pompuan ni tinggal dok bersanding jelaaa.. sbb majlis semua lelaki yg support.. mak lelaki yg beriya nk soh kwin cepat.. takut anak bujang dia jd bujang telajak kot..

so, memula saya agak tak bersetuju gak ler.. sbb memikirkan terlalu muda nk kwin.. apekata smbung le study dulu.. walaupun dak ni takde le cerdik sgt.. tp, masuk je ler kolej swasta memana ke.. kolej swasta sokmo menerima pelajar2 yg xde tempat kt unibersity awam kan.. layan..

so, sebelom sempat ckp.. suami saya balik td beliau dah ckp dulu..
"abang cham tak setuju gak.. suruh smbg belajar dulu..." hehehe suami ku mcm dah tau je ayat tu pon saya nk luah gak.. hehehee tp, dah jodoh kan.. 
"takpelaa.. kawin jelah dah ade org nk jaga tu.. nk smbg study lepas bljr pon boleh kalau laki nk support" hehehee...
saya ni selalu gak bertentangn pendapat dgn kuarge IL.. tp, tang jodoh ni.. bleh excuse sikit.. nak-nak anak pompuan.. dah kwin selamat sikit kot.. bkn senang nk bior anak dara kita bebas tanpa penjagaan. kalau dah dapat lelaki yg okey nk jaga ... lepaskan jelah.. 'ok' je.. nk ckp baik dan perfect payah weyy nk jumpa skrg..

kawin awal dlm kuarge suami xde lah heran sgt.. sbb kakak2 beliau pon kawin umur 19.. huhuu.. kekal lak smpi skrg..xde cerai berai.. kuarge saya.. saya le paling awal dipinang.. umur 23 org dah pinang.. menjadi issue gak ler.. sbb masa tu lom habis study.. agak pot pet potpet jugak le jiran tetangga.. and sedara mara.. pulak tu kwin dgn .N.a.v.y... ahahahahaha..
sekali je suami meminang dgn hantaran RM11,111,11.. senyap terus... pebelanjaan satu sen saya tak kuar.. dah nama pon student.. duit PTPTN je ade.. mak habis gak dkt 2Ok.. duit kenduri makan..hantaran tu saya bg mak 4000... tp mak ckp mak belikan saya katill 2k.. 1k mak bg saya balik.. 1k mak wat beli hamper2 bg cabutan bertuah. kt org rewang.. 4k tu nk wat kenduri? dpt beras dgn ayam je kot..tau lah org felda... berduyun key nk jemput.. jemputan 4 ribu gitu.. mcm retis..

masa saya dipinang dan kahwin dulu.. mmg agak issue sbb sy dipinang ms  tahun akhir kt u.i.a.. dan kwin ketika belom keje tetap.. maka org pon dok kata memacam..lom tolong mak pak le hape..kan.. hakikatnya..saya dah menselamatkan abah saya dr menanggung dosa saya.. hehehehehe 

jg kite terus ke konklusi... 'takpe je kalau nak kwin awal... jodoh dah sampai..' 


Wednesday, 4 April 2012

gud luck suami

esok suami ade test lagi.. kali ni test yg 'major' gak ler.. sbb beliau kna pi nun ke utara.... so smpi tgh mlm ni beliau masih sebuk mensiapkan peta.. manual giler kan.. maklumlah burung besi tak berapa nk canggih.. hehehe

ameenah mmg kaki sebuk.. kat mane ade org wat keje.. kt situ le die 'melebarkan sayapnya' ikut menunjukkan kepakaran.. 

owh..cepatlah semua ni berakhir.. tak sabor rasanye nk bercuti-cutian.. daddy and mummy sedang stress dgn exam.. walaupun ghupa saya takde mcm stress sgt.. kije men fb je.. kekejap ade gosip..kekejap ade gosip.. ehehehee

well, am multitasking.. fbing,studying,cooking,eating, and gossiping at the same time.. ngehngehngeh..